I dette foredraget har professor Jan Fritjof Bernt snakket om demokrati, hva det er, hvordan demokrati er en samtale, åpenhet, ytringsfrihet og politisk aktivisme i en IKT-verden.
Han sier at det er nye kommunikasjonsformer, Twitter, Facebook, blogger etc. Professoren forteller at dataverden er den verden der vi mer og mer "møter hverandre". Han velger å ta Barack Obama som et eksempel på at han var den første under valget til å ta i bruk sosiale medier for å nå til de yngre velgere.
Professor Jan Fritjof mener at vi blir mer til et IKT-demokrati. Han mener at informasjons-, menings- og debattstrømmen er umulig å kontrollere. Mulighetene for å spre løgn og frykt øker radikalt fordi vi har nye måter å kommunisere på, mener Jan Fritjof. Han mener at alle som har Internett-tilgang har en plattform for demokratisk engasjement. I tillegg mener han at vår generasjon kommer til å definere innholdet og kvaliteten av politisk debatt og folkestyret.
Professoren avslutter foredraget sitt med å spørre om vi synes IKT-verden blir problematisk. Et spørsmål ble spurt: Tar du i bruk de sosiale mediene? Professoren svarte slik (kort versjon): Jeg tar det i bruk yrkesmessig, eller når jeg skal søke opp ting.
Neste ute var Øyvind A. Holm som snakket om Piratpartiet. Han mener at vi ble født i et heldig tidspunkt, med tanke på at vi har det lettere enn det folk hadde det for 100 år siden. Dette er på grunn av teknologien, blant annet. Han mener at vi må alltid stille spørsmål, være kritiske og at det er slik vi står igjen med solide teorier som tåler kritikken.
Sist ute er professor Knut Øvsthus som holdt foredrag om nettnøytralitet. Han forteller at Kina har et eget nettdomene. Han viser oss et tankekart, "nettverk av nettverk", der vi ser aksessnett, for eksempel.
Min personlig mening om dette foredraget, er at det ble ganske kjedelig i lengden. De snakker om det vi allerede vet om, og som de andre foredragerne har snakket om. Det skjer egentlig ingenting spennende, ingenting som trekker oppmerksomheten min, selv om teamet er interessant.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar